Parlem d’emocions

Les emocions són el component més humà de les persones, la qual cosa ens fa diferents de la resta d’animals. Gràcies a les emocions aprenem de les experiències que vivim i faciliten que encarem aquestes experiències d’una forma o d’una altra.

Però, què són les emocions? Existeix la intel·ligència emocional?

Les emocions les podríem entendre també com a experiències o estats d’ànim que es viuen de manera personal. Engloben diferents respostes que es poden allargar en el temps o no i que poden marcar futures experiències.
La intel·ligència emocional la podem entendre com la capacitat que té cadascun per poder-se relacionar amb els altres i amb un mateix amb efectivitat. També es considera la intel·ligència emocional com la capacitat de gestionar les emocions pròpies, de motivar tant als altres com a nosaltres mateixos, vèncer frustracions… dintre de la intel·ligència emocional podem trobar l’autoconsciència, l’automotivació, la consciència social i empatia i l’habilitat per relacionar-nos.
Per tant, és important ensenyar i educar a les futures generacions sobre la intel·ligència emocional. Podem ensenyar als nostres alumnes, fills, nebots… a identificar les diferents fases que passem tots.


Perquè les futures generacions tinguin una bona educació emocional se’ls ha d’ensenyar que totes les emocions són igual de legítimes i que totes són necessàries. Les emocions que senten són innates i naturals en les persones i que cadascuna compleix una funció.
Se’ls ha de comentar, també, que no s’han d’evitar cap emoció, encara que no els agradi com se sentin. Al llarg del dia, les nenes com els nens senten moltes emocions i han de començar des que són petits a expressar-les.

 

 

 

 

 

 

 

Almudena Jiménez-Ridruejo.

Numero de col·legiada : 01992